Puh. +358 458 533 588

Itälahdenkatu 10 B 42

00210 Helsinki

info@neoprint.fi

Ainesto-ohjeet

Aineisto-ohjeet lyhyesti

 

Suositeltava tiedostomuoto: komposiitti-pdf. Muut ohjelmat: Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop.

 

1. Tekstit konvertoituna tai fontit mukaan.

2. Kaikkien värien on oltava CMYK-muodossa. Tai PANTONE-erikoisvärejä (vain offset).

3. Kuvien resoluutio 150 - 300 dpi, CMYK.

4. Leikkausvara 3 mm (bleedit).

5. Erilliset kohteet, tekstit ja logot sijoitetaan vähintään 3 – 5 mm etäisyyteen leikkausviivasta, muuten saattaa tapahtua, että niitä kohteita on „leikattava“.

 

Yksityiskohtaisemmat ohjeet

 

Tekstien ja vektorigrafiikan valmistukseen on käytettävä vain vektoriohjelmia, ei Photoshopia. Suosittelemme, että samalla värillä ei peitetä yli 20 cm2 kokoista pintaa, äärimmäisessä tapauksessa tulisi lisätä pintarakennetta tai melua (noise). Mikäli painotuotteen ulkoasu vaatii välttämättä suuren pinnan peittämistä samalla värillä, on se pyrittävä tekemään erikoismaalilla, mikä nostaa painotuotteen hintaa, mutta parantaa lopputuotteen laatua. Tekstit ja logot sijoitetaan vähintään 3 – 5 mm etäisyyteen leikkausviivasta, muuten saattaa tapahtua, että niitä kohteita on „leikattava“.

 

Mikäli suuri väripinta sijaitsee leikkausviivalla, saattaa maalia joutua kääntöpuolelle, koska leikkauskohdassa oleva veitsi painaa paperiin. Yli 3-5 cm2 kohteissa syvän mustan värin saavuttamiseen voidaan väreille antaa seuraavat parametrit: c60 m50 y50 k100. Värien kokonaistiheys C+M+Y+K ei saa olla yli 270%, koska muuten maali ei kuivu painosivulla ja lopulta sitä ei olisi mahdollista poistaa. Suositus on, että ei käytettäisi ohuita valkoisia viivoja, pienikokoista fonttia (<8 fonttiastetta), erityisesti pykäläistä fonttia tummalla taustalla. Viivojen leveyden on oltava vähintään 0,4 pistettä.

 

Mikäli mallissa on mustaa väriä ja valkoista tekstiä ohuilla valkoisilla viivoilla, pitää valkoinen teksti ympäröidä olla mustalla värillä, leveys vähintään 0,4 pistettä, jonka värimuoto on seuraava: C-1, M-1, Y-1, K-100, lisäksi on kulmat (corners) ja viivojen päät (line caps) pyöristettävä.

 

Digipaino (värijauhedigitaalipainokonetta koskevat lisäohjeet).

 

Jos paino on digipaino, vältä liukuvärit. Tulisi pitää mielessä, että värien siirtyminen gradienteissa ja puolisävyisissä kuvissa on digitaalipainossa huomattavampi kuin offsetissa. Kaikki rasterikuvat koodataan digitaalisesti bitmapin avulla. Mahdollisten puolisävyjen määrä on rajoitettu. Värijauhedigitaalipainokoneet eivät tuota heikkoja ja liian runsaita sävyjä kaikkein parhaiten. Tasaisesti jaetun värin gradientti täyttöprosentti jää 7 ja 95 prosentin väliin. Emme myöskään suosittele yksivärisiä, täyttyvyydeltään alle 10 prosentin kokopintakuvalaattoja – niiden täyttäminen ei onnistu yhtäläisesti. Samoin tulee välttää hyvin isoja yksivärisiä kokopintakuvalaattoja, joista näkyy väriaineen tai värin käytön epätasaisuus. Jos ei ole mahdollista luopua kokopintakuvalaatoista, sille voi siirtää tekstuurin, kuvion tai luoda taustan erivärisin viivoin. Mustan kokopintakuvalaatan mahdollisimman hyväksi palauttamiseksi se tulisi yhdistellä – esim. C30, M30, Y30, B100. Jos painoksessa käytetään näkyväfaktuurista paperia, tulisi kokonaan luopua kokopintakuvalaatoista.